Tämä on vanhentunut dokumentti, jonka olen säilyttänyt vain historiallisista syistä. Jukka K. Korpela.

Näin teet kotisivun WWW:hen

Perusohje

"Kotisivu" (home page) tarkoittaa WWW:ssä olevaa tietoa sinusta. Tietojen laajuus, sisältö ja rakenne on sinun vallassasi.

Toimi näin:

  1. ota yhteys johonkin Alpha- tai HP-koneista (Alpha, Beta, Gamma, Delta, lk-hp-1, lk-hp-2, ..., lk-hp-n)
  2. anna komento

    www_home_page

    juuri näin kirjoitettuna (huomaa pienet kirjaimet ja alaviiva, ei yhdysviiva)

  3. anna komento

    cd public_html

  4. anna komento

    emacs index.html

    ja korjaile kyseisen tiedoston sisältö haluamaksesi (jäljempänä olevien ohjeiden mukaan).

Seuraavan keskiyön aikaan tiedot päivittyvät WWW:hen niin, että kotisivusi tulee kaikkien saataville. Se löytyy atk-keskuksen tiedoista kohdasta Käyttäjien kotisivut. Kun myöhemmin täydennät tai päivität tietojasi, muutokset tulevat heti näkyviin. (Keskiyön homma on vain sitä, että WWW huomaa, että sinulle on ilmestynyt hakemisto public_html ja siihen tiedosto index.html ja liittää sen mukaan kuvioihin.)

Tietojen kirjoittaminen

Kotisivusi siis määrittelee tiedosto index.html, jonka sisältö on ns. HTML-ohjauskieltä. Se ei ole kovin monimutkainen, mutta aluksi hankalan näköistä.

Tiedostoa index.html kannattaa muokata ainakin seuraavasti:

Mallin ottaminen muiden kotisivuista

Yksi vaihtoehto on ottaa mallia jonkun toisen kotisivusta. Voit esimerkiksi (komennon cd public_html jälkeen) antaa komennon

cp ~jkorpela/public_html/index.html .

jolloin saat itsellesi kopion Jukka Korpelan index.html-tiedostosta, jota voit sitten ruveta muokkaamaan. Kyseinen kotisivu on englanninkielinen; voit tietysti itse valita, kirjoitatko englanniksi vai suomeksi (tai ehkä ruotsiksi).

Jos otat mallia toisen kotisivusta, muista korjata kaikki tiedot itseäsi koskeviksi!

Muutamia vinkkejä HTML:stä

Parasta on käyttää ISO-Latin-1-merkistöä, mutta jos et osaa niin ei se hirveästi haittaa.

HTML-kieli ei ole kauhean mutkikasta mutta näyttää ensi näkemältä hassulta; erityisesti tämä koskee <A HREF ... -juttuja, joilla rakennetaan linkkejä muihin dokumentteihin; muutama yksityiskohta:

Huom. rivijaolla tai tyhjillä riveillä ei ole merkitystä, vaan rivitys ja tyhjät rivit käyttäjälle näkyvässä tekstissä perustuvat em. ohjauskäskyihin. Jos kuitenkin haluat jonkin tekstin tulostuvan juuri siten rivitettynä kuin se on kirjoitettu, kirjoita <PRE> sitten haluamasi teksti ja lopuksi </PRE>