Datatekniikka ja viestintä - Web:

Web-ajan seitsemän ihmettä

Eräs luettelo vuodelta 1998.

Bilder ur Nordens Flora
http://www.lysator.liu.se:7500/runeberg/nordflor/
Ihmeellisen kaunis ja tietopitoinen kokoelma kasvilajien kuvauksia. Huomaa, että thumbnail-tekniikan ansiosta lukija voi halunsa mukaan keskittyä tekstiin, johon liittyy pieni kuva, tai katsoa kuvaa suurennettuna niin, että yksityiskohdat näkyvät hyvin.
AltaVista
http://altavista.digital.com
Emme ehkä osaa enää ihmetellä hakupalveluita, valitettavasti. AltaVistassa on ihmeellistä, että vajottuaan välillä kakkosluokkaan se on taas noussut hyvin vakavasti otettavaksi muun muassa automaattisen kielenkääntämisen mahdollisuuden ansiosta.
CIA World Factbook
http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/
Vakoiluorganisaatio tarjoamassa keräämäänsä tietoa maailman maista kaikelle maailmalle maksutta. Ehkäpä vain kylmän sodan aikana eläneet osaavat pitää tätä ihmeenä.
A Web of On-line Dictionaries
http://www.bucknell.edu/%7erbeard/diction.html
Sanakirjoja yli 130 kielelle. Hajanainen, sekava, epäluotettava? Kyllä. Hyödyllinen? Sitäkin. Mutta ennen muuta ihmeellinen osoitus siitä, miten paljon vaivaa ihmiset näkevät saattaakseen harrastustoimintansa tuloksia muiden käyttöön.
DejaNews
http://www.dejanews.com/
Arkistointijärjestelmä, joka on jossain mielessä Xanadu-haaveen toteuma: sekin, minkä ihmiset kirjoittavat Usenetiin ja joka häviää sieltä viikon kuluessa, arkistoituu nykyisten ja tulevien sukupolvien saataville.
Amazon
http://www.amazon.com/
Ajatus kirjakaupasta netissä ei ole ihme. Ihmeellistä on, että jotkut keksivät toteuttaa sen, ennen kuin sen aika oikeastaan oli tullut. Ja uskaltavat vielä vuosia käyttää siihen rahaa miljoonatappioiden peittämiseen, uskoen, että se ajan mittaan kannattaa.
The Internet Movie Database
http://us.imdb.com/
Käsittämätön määrä elokuvatietoa. Ihmeellistä, että se on todella kansainvälinen eikä USA-keskeinen kuten niin moni muu asia Webissä on.

Jukka Korpela