Nyt (2000-04-04) näyttää siltä, että SiteInspector on lopetettu. Sen osoite viittaa nyt bCentraliin, jossa on etäisesti SiteInspectoria muistuttava palvelu, joka kuitenkaan ei selviä edes suhteellisista linkeistä linkkien tarkistuksessa! No, säästänpä tämän dokumentin historiankirjoja varten.

Kommentteja SiteInspector-tarkistimesta

Comments on the SiteInspector checker

SiteInspector on Web-sivujen tarkistamiseen tarkoitettu ohjelmisto, joka käytettävissä online. Tämä dokumentti luonnehtii lyhyesti, mitä se tarkistelee ja miten hyvin, sekä antaa ohjeita sen raporttien tulkinnasta. Kyseessä on varsin näppärä tarkistin, jolla saa yhdellä kertaa analyysin sivusta monelta eri kannalta; analyysejä pitää kuitenkin osata lukea oikein.

SiteInspector tekee seitsemän erilaista tarkistusta ja raportoi kunkin tulokset erikseen. Sitä voi kuitenkin käskeä tekemään vain osan tarkistuksista poistamalla sen omassa käyttöliittymässä olevista "checkboxeista" rastit. (Oikealla on kyseinen käyttöliittymä hiukan yksinkertaistettuna ja siten, että "checkboxien" järjestys vastaa sitä, missä järjestyksessä vastaavat raportit tulevat.)

Seuraavassa on lyhyet luonnehdinnat eri tarkistuksista. (Ks. myös SiteInspectorin omaa Quick Help -sivua).

URL:
Browser Compatibility
Link Validator
Popularity
Load Time
Submit It! Readiness
Spelling
HTML Validity

Browser Compatibility

Tämä on asioita tuntevalle hyödyllinen analyysi, mutta helposti harhaanjohtava analyysi siitä, missä määrin dokumentissa on rakenteita, joita kaikki tärkeät selaimet eivät tue. Se valittaa esim. LANG-määritteestä ja monista muista asioista, jotka eivät sisällä kompatibiliteettiongelmia, (Sitä paitsi vastoin arvioinnin väitettä Internet Explorer tukee LANG-määritettä ihan yhtä vähän kuin Netscape.)

Link Validator

Linkkien toimivuuden tarkistus on erittäin hyödyllinen juttu. Puutteena SiteInspectorissa on, että se ei näytä sanovan linkeistä muuta kuin "OK" tai "Fail", joista jälkimmäinen voi olla ihan satunnainen ongelma. (Voisi se edes kertoa HTTP-koodin koska sen perusteella se varmaan päätelmänsä tekee!). Lisäksi se tarkistaa vain 25 linkkiä kerralla, mutta tämä ei ole suuri ongelma, kun se tietää (ja muistaa pyytää lisää tarkistuksia kunnes kaikki linkit on käyty läpi), koska SiteInspector näyttää olevan aika nopea.

Popularity

Tässä arvio siitä, miten "suosittu" sivu on näyttää perustuvan vain AltaVistalta saatuun tietoon siitä, montako linkkiä sivuun on maailmalla. Jotainhan tämä toki kertoo, mutta arvio näyttää tavanomaiseen tapaan sekottavan toisiinsa käsitteet "page" ja "site". (Apropoo: tuollaisten tietojen katseleminen, siis niiden sivujen joilla on linkkejä minun sivuihini, voi olla muutakin kuin egotrippailua, koska jos joku on kiinnostunut minun sivustani, hänellä hyvin mahdollisesti on siellä linkkejä samaa aihetta käsitteleviin muihin sivuihin tai omaa aineistoaan, joka on minulle uutta.)

Load Time

Tämä sisältää arvio latausajoista muutamilla tyypillisillä nopeuksilla. Tämä näppärä tapa saada karkea arvio, mutta näyttää perustuvan huomattavan optimistiseen oletukseen siitä, että esim. 14.4K todella merkitsee 14 400 bittiä sekunnissa!

Submit It! Readiness

Sisältää arvioita dokumentista hakujärjestelmien ("hakukoneiden", search engines) kannalta . Kannattaa vilkaista läpi, mutta raportti antaa harhaanjohtavan vaikutelman avainsanalistan hyödyllisyydestä ja suorastaan kyseenalaisia neuvoja sen osalta. Lisäksi se korostaa liiaksi META-elementtien merkitystä - monet tärkeät hakukoneet eivät välitä niistä mitään, joten on hyvä katsoa myös esimerkiksi se, mitä Delorien hakupalvelinsimulaattori sanoo sivusta.

Spelling

SiteInspector näyttää tekevän samanlaisen tarkistuksen englannin oikeinkirjoituksesta kuin moni muukin palvelu, eli tsekkaa löytyvätkö sanat sanastosta - mutta sanasto on vähän puutteellinen, eikä tarkistin edes ymmärrä monikkomuotoja harvinaisemmista sanoista, vaikka itse sanan tunteekin! (SiteInspectorin käyttöliittymästä voi klikata pois tämän tarkistuksen, mikä ymmärrettävästikin kannattaa tehdä, jos dokumentti on muuta kieltä kuin englantia)

HTML Validity

Tämä ei merkitse dokumentin tarkistamista oikealla validaattorilla. Tarkistus on kuitenkin kohtuullisen hyvä, ja ilmoitukset viittaavat usein varsin ymmärrettävällä tavalla dokumentissa oleviin virheisiin. Se antaa myös varoituksia piirteistä, jotka ovat valideja mutta eivät kaikkien selainten tukemia (esim. heittomerkit lainausmerkkien asemesta attribuutin arvon ympärillä). Mukana on myös virheellisiä väittämiä, esimerkiksi tägien <HTML> ja </HTML> puuttumisesta valittaminen virheilmoituksena.


SiteInspectoria voi käyttää myös laatimani yksinkertaisen (mutta englanninkielisen) käyttöliittymän avulla. Käyttöliittymästä on myös kehyksiä (frames) käyttävä versio.


Viimeisimmän päivityksen ajankohta: 1999-05-07

Jukka Korpela, jkorpela@malibutelecom.com