Kuvagallerian teko

Oletetaan, että meillä on joukko kuvia ja haluamme tehdä niistä kuvagallerian seuraavasti:

Oletetaan lisäksi, että kuvat ovat keskenään samassa formaatissa, esim. kaikki GIF-kuvia tai kaikki JPEG-kuvia.

Asia voidaan hoitaa seuraavasti:

Oheinen Perl-esimerkkiohjelma havainnollistaa, miten halutut toimenpiteet voitaisiin tehdä. Seuraavassa on esimerkki sillä tehdyn sivuston yhdestä sivusta; koska kyse on kokoelman ensimmäisestä kuvasta, sillä ei ole linkkiä edelliseen sivuun. (Toki ohjelma voitaisiin tehdä niin, että kuvat ovat rengasmaisessa järjestyksessä eli ensimmäistä edeltävä kuva on viimeinen sivu, mutta tämän tarpeellisuus on kyseenalaista.)

Geneerinen paimenkoira

[Geneerinen paimenkoira]
Tämä kuva esittää lähinnä collieta mutta on tarkoitettu kuvaamaan yleisesti paimenkoirarotua. Kissanristiäisten kanssa tällä ei ole mitään erityistä tekemistä, vaan kyseessä on pelkkä esimerkki.

Hakemisto | Seuraava

Muutamia esimerkkiohjelman selityksiä, jotka ehkä auttavat muokkaamaan sitä tilanteen ja tarpeiden mukaiseksi:

Esimerkki on tarkoituksellisesti alkeellinen. Käytännössä olisi yleensä parasta liittää joka sivulle selväkielinen maininta siitä, mihin kokonaisuuteen se liittyy, mahdollisesti myös tekijyysmerkintä. Nämä voitaisiin hoitaa seuraavaan tapaan: Lisätään for-silmukan sisään, juuri riviä close(KUVASIVU), seuraavat lauseet:

print KUVASIVU "<p align=\"center\"><cite>$juttu</cite>.",
 "© $vuosi <a href=\"../\">$nimi</a></p>";

Tässä kirjoitetaan kuvasivutiedostoon muutamia merkkijonoja, jotka muodostavat yksinkertaisen HTML-merkkauksen. Huomaa, että Perlissä merkkijonon rajoittimina ovat tavallisesti lainausmerkit. Kun tulostettavassa merkkijonossa itsessään halutaan esiintyvän lainausmerkki, se esitetään kirjoittamalla sen eteen kenoviiva \, eli esim. \"center\" tulostuu muodossa "center".

Tämän muutoksen jälkeen sivun lopussa näkyisi seuraavanlainen teksti:

Kuvia kissanristiäisistä.© 1999 Matti Meikäläinen


Tämä dokumentti on Jukka Korpelan Web-julkaisemisen oppaan liite ja liittyy lähinnä sen lukuun Työkaluja.