Jambalaya suomalaiseen makuun à la Yucca

Tämä on miedohko, suomalaiseen makuun sopiva muunnelma jambalayasta. Tässä se valmistetaan kahdessa eri astiassa siten, että ruuan perusosa on lastenkin mieleen ja toinen osa sisältää voimakkaammasta mausta pitäville lisän, joka voidaan yhdistää perusosaan lautasella.

Sisällys

Ainekset (määrät neljään annokseen)

Astiat

Valmistus

Perusosa ja lisäosa valmistetaan rinnakkain, joten parhaiten homma sujuu kahdelta kokilta tai siten, että kaikki ainekset on ensin silputtu valmiiksi.

Perusosan valmistus

  1. kuumenna ruokaöljy isossa paistinpannussa
  2. lisää riisi ja anna olla liedellä pari minuuttia hiukan sekoitellen
  3. lisää kasvisliemikuutio ja vesi, ja sekoita niin, että kuutio liukenee veteen
  4. kun vesi alkaa kiehua, merkitse aika talteen (tai säädä kello hälyyttämään 20 min:n kuluttua)
  5. lisää ohuehkoina suikaleina palvikinkku, meetvursti ja broileri
  6. peitä kannella, jos mahdollista
  7. kun vesi on pääosin imeytynyt riisiin, sekoita ainekset keskenään
  8. sekoittele silloin tällöin, ja jos tuntuu kuivalta, lisää hiukan vettä
  9. kun 20 min on kulunut siitä, kun vesi alkoi kiehua, lisää katkaravunpyrstöt, sekoita ja anna vielä hautua muutama minuutti.

Lisäosan valmistus

  1. kuumenna oliiviöljy keskikokoisessa paistinpannussa
  2. poista paprikoista siemenet ja pane paprikat ohuehkoina suikaleina pannulle
  3. kuori sipulit ja lisää ne ohuehkoina suikaleina tai silppuna
  4. kuori valkosipulit ja lisää ne puristettuina tai hyvin hienona silppuna
  5. sekoittele
  6. muutaman minuutin kuluttua alenna lämpö haudutusteholle
  7. kun perusosa alkaa olla valmis, lisää basilika ja timjami ja sekoita.

Tarjoilu

  1. pöytämausteeksi tarjolle ainakin suola, basilika ja timjami, ja kapriksennuppuja jos on
  2. juomaksi kuiva aromikas valkoviini tai vesi.
Jukka Korpela, jkorpela@cs.tut.fi