Unix-opas, luku 5 Muita toimintoja ja sovelluksia Unix-koneissa:

Ohjelman tai komennon keskeyttäminen ja uudelleen jatkaminen

Aiemmin on jo mainittu, että ohjelman tai komennon suorituksen voi katkaista kontrollimerkillä control-c, joka tosin ei kaikissa yhteyksissä toimi. Ohjelma nimittäin voi "omia" control-c:n käsittelyn itselleen. Tällöin control-c saattaa toimia vain ohjelman sisäisenä katkaisuna, joka lopettaa menossa olevan käskyn suorituksen ja aiheuttaa paluun ohjelman käskytasolle eikä Unixin komentotasolle. Vaihtoehtoisesti ohjelma voi käyttäjän annettua control-c:n esim. kysyä, haluaako hän todella lopettaa. Lisäksi mainittakoon, että Emacsia käytettäessä ei control-c:llä ole erikoismerkitystä vaan se on osa Emacsille annettavia käskyjä.

Ohjelman tai komennon suorituksen voi väliaikaisesti keskeyttää eli "suspendoida" kontrollimerkillä control-z.

Näin keskeytetyn ohjelman tai komennon suoritusta voidaan jatkaa komennolla
fg foreground ja ajatuksesta, että keskeytetty ohjelma on ikäänkuin ollut taka-alalla ja tuodaan fg:llä etualalle ja takaisin suoritukseen.

Jos esimerkiksi olet käyttämässä jotakin sovellusohjelmaa ja huomaat kesken kaiken, että sinun pitääkin esim. tarkistaa jokin asia jostakin dokumenttitiedostosta (tai vaikka Webistä), voit antaa control-z:n, lukea haluamasi dokumentin ja palata jatkamaan ohjelman käyttöä fg-komennolla.

Huomaa ero: