Suomen kielen sanaa koskevan tiedon haku eri lähteistä
Muita sanatiedon lähteitä verkossa

Eesti etümoloogiasõnaraamat
Viron kielen etymologinen sanakirja. Sisältää tietoja myös suomen sanojen alkuperästä.
Etunimien taivutus ja Sukunimien taivutus
Kotimaisten kielten keskuksen ohjeet Suomessa käytettävien henkilönnimien taivutuksesta.
Asutusnimihakemisto
Kotimaisten kielten keskuksen tietokanta Suomen paikannimistä ja niiden taivutuksesta (esim. Salmi : Salmissa, Salmessa, Salmilla vai Salmella?).
Etymologinen viitetietokanta
Tietokanta, josta löytyy kirjallisuusviittauksia (ei linkkejä) eri julkaisuissa esitettyihin sanojen alkuperän selityksiin.
Finto
Suomalainen sanasto- ja ontologiapalvelu. Sisältää suuren määrän sanastoja, joiden taso ja luotettavuus vaihtelevat. Mm. Yleinen suomalainen asiasanasto (YSA) ja suomalaiset yhteisönimet. (Tämän sivun hakulomakkeen YSA-painike hakee Fintoon sisältyvästä YSA-aineistosta. Haun jälkeen voi tulossivulta valita vaihtoehdon, jolla haetaan muusta Fintoon kuuluvasta sanastosta tai sen kaikista sanastoista.)
Korp
Konkordanssihaku, jolla voi hakea sanoja yli 900 korpuksesta. Sanojen esiintymän ympärillä näkyy lyhyt katkelma tekstiyhteyttä, jossa se esiintyy, mutta ei linkkejä itse teksteihin. Haku on melko hidas, eikä kaikista korpuksista haku kerralla onnistu; sen sijaan voi esimerkiksi valita ensin kaikki korpukset, mutta poistaa vaikkapa kohdan ”1990- ja 2000-luvun suomalaisia aikakaus- ja sanomalehtiä” (ja sitten tarvittaessa valita sen erikseen uudessa haussa).
Nykysuomen sanalista
Sanaluettelo, jossa on 94 110 sanaa taivutustietoineen yksinkertaisessa XML-muodossa. Sopii esimerkiksi kielenkäsittelyohjelmassa käytettäväksi. Koottu vuonna 2007.
Oikofix (fi)
Oikeinkirjoituksen tarkistamisen ohjelma, jossa on myös mahdollisuus morfologisen analyysiin, jolloin se näyttää sanojen rakenteet (mm. taivutuspäätteet).
Slangi.net
Slangisanakirja. Laaja, mutta sekavahto. Sisältää mm. slangi–suomi-sanakirjan.
Suomen murteiden sanakirja (SMS) (fi)
Sisältää sanat a–lofka (tilanne heinäkuussa 2018).
Vanhan kirjasuomen sanakirja (VKS) (fi)
Kirjoitetun suomen sanakirja ajalta 1543–1810 eli käytännössä Ruotsin vallan ajalta. Sisältää sanat a–osviitu (tilanne heinäkuussa 2018).
Verbix (en)
Näyttää verbin taivutusmuodot.
Tämä sivu on tehty välineeksi, jolla voi etsiä suomenkielistä sanaa tai fraaseja useasta eri palvelusta kuten sanakirjoista ja termi­tieto­kannoista. Tarkoitus on auttaa muun muassa sanan merkityksen, kirjoitusasun, taivutuksen ja tavutuksen selvittämisessä.

Aineistot:

Sanakirja. Kielitoimiston sanakirja. Uusin ja virallisin suomen kielen sanakirja.
Joukahainen. Suomen kielen sanasto­tieto­kanta, jossa on myös mm. taivutuskaavoja. Vapaaehtoistyönä ylläpidetty.
Pienehkö sivistyssanakirja. Tavallisimmat sivistyssanat ja vähän harvinaisempiakin.
YSA. Yleinen suomalainen asiasanasto. Etenkin indeksointiin ja hakusanojen määrittelyyn.
TEPA. Sanastokeskus TSK:n termipankki. Termien määritelmiä ja muunkielisiä vastineita.
IATE. EU:n monikielinen termitietokanta, InterActive Terminology for Europe.
ISK. Iso suomen kielioppi. Laaja, kuvaileva kielioppi. Kotimaisten kielten keskus.
Kielikello. Kielenhuollon tiedotuslehti. Kotimaisten kielten keskus. Tällä hetkellä hakutoiminto käyttää ns. sumeaa hakua sillä tavoin, että tuloksissa on usein aivan asiaan liittymättömiä osumia. Tulokset tulevat aina uuteen ikkunaan tai välilehteen.
Kielenopas. Vastauksia oikea­kielisyys­kysymyksiin. Jukka K. Korpela. Haku­koneena FreeFind, jossa toimii mm. yleismerkki *.
Tavutus. Voikko-tavuttaja, Voikko-ohjel­mis­toon perustuva tavutus­ohjelma.
Analyysi. Suomen kielen sanojen muoto-opillinen analyysi (HFST, omorfi open morphol­ogy for Finnish). Helsingin yliopisto. Ks. merkintöjen selityksiä.
Wikipedia. Wikipedia-aineiston suomen­kieli­nen osa.
Google. Google-hakukoneen suomenkielinen versio suomenkielisille sivuille. Haku on muutoin yleinen Google-haku. Tulokset tulevat aina uuteen ikkunaan tai välilehteen.

Tämän sivun toimivuus edellyttää, että JavaScriptin suoritus on sallittu selaimessa, jotta hakupyyntöjen lähettäminen eri palvelimille toimii sujuvasti. Selaimessasi on JavaScriptin suoritus nyt estetty.


Kirjoitettu 29.6.2018. Muokattu viimeksi 11.7.2018.
(Sivun aiempi versio oli Sanahakukone-nimisenä toimintona sivustossa julkaisija.fi.)
Tämä sivu kuuluu n avoimeen tietosivustoon Datatekniikka ja viestintä, osaan Ihmisten kielet.