Postscript

Yleiskuvaus

Postscript on sivunkuvauskieli, jolla voidaan esittää dokumentteja, jotka sisältävät sekä grafiikkaa että tekstiä. Kuvaus on laiteriippumaton, ja sama Postscript-tiedosto voidaan sopivilla ohjelmilla tulostaa erilaisille laitteille, esim. kuvaruuduille, paperille, filmille tms.

Postscript-tiedosto on tekstimuotoinen ja sisältää määrämuotoisia ohjauskäskyjä. Periaatteessa on mahdollista kirjoittaa Postscript-tiedosto "käsin" (jollakin editorilla), mutta tavallisemmin Postscript-tiedosto tuotetaan tiedon jostakin muusta esitysmuodosta jollakin ohjelmalla.

Postscript-tiedostoille on tapana käyttää nimiä, jotka loppuvat merkkeihin .ps tai, jos kyseessä on ns. encapsulated Postscript, merkkeihin .eps.

Vaikka Postscript-koodia ei ole tarkoitettu ihmisen luettavaksi vaan ohjelman tulkittavaksi se on muodoltaan tekstimuotoinen (vaikkakaan sille määritelty mediatyyppi ei ole text-tyyppi vaan application/postscript). Sen alun muodon tunteminen voi olla hyödyksi, koska tieto voi auttaa nopeasti huomaamaan, että Postscriptiksi luultu onkin jotain muuta. Postscript-tiedoston alussa on rivi, joka alkaa merkeillä %!, ja useimmiten muitakin %-alkuisia (kommentti)rivejä seuraavaan tapaan:

Postscript-kirjoittimet

On olemassa Postscript-kirjoittimia, jotka osaavat suoraan tulkita Postscriptia ja joille siis tulostettava data lähetetään Postscript-muotoisena. Muunmuotoiset tiedostot on silloin tulostettava muilla keinoin; esimerkiksi tavalliset tekstitiedostot ehkä käsiteltävä erityisellä komennolla, joka muuntaa tekstin Postscript-muotoon ja sitten lähettää sen kirjoittimelle.

Kannattaa selvittää paikalliset tulostusjärjestelyt ennen kuin rupeaa tulostelemaan. On ikävää, kun tulostin suoltaakin satoja sivuja Postscript-koodia.

Postscript-tiedoston tulostus kuvaruudulle

On olemassa myös useita ohjelmia, joilla saa Postscript-tiedoston näkyviin ruudulle, esim. monissa Unix-koneissa gs. Se kuuluu ohjelmaperheeseen Ghostscript, Ghostview ja GSview, jossa on myös mm. PC:ihin sopivia ohjelmia.

Huomattakoon, että kyseisestä perheestä on useita toteutuksia: AFPL Ghostscript, Aladdin Ghostscript ja GNU Ghostscript. Niiden lisenssiehdot ovat jossain määrin erilaiset. Ei-kaupalliseen käyttöön molempia voi asentaa ja jakaa vapaasti (maksutta).

Esimerkiksi tavalliseen PC:hen (Windows 95 tai uudempi) saa Postscript-tiedostojen käsittelyyn sopivan perusohjelmiston varsin helposti: osoitteesta
http://www.cs.wisc.edu/~ghost/doc/AFPL/
etsitään tuorein versio AFPL Ghostscriptistä ja sen Windows-vaihtoehto, joka on (tätä kirjoitettaessa) saatavana kahtena .exe-tiedostona, joista toinen on perusohjelma Postscriptin käsittelyyn ja toinen ns. viewer sen esittämiseen ruudulla. Molemmat ovat ns. itsestäänpurkautuvia paketteja eli tiedoston suorittaminen ohjelmana (napsauttamalla kuvaketta) käynnistää automaattisen asennuksen.

Kyseisillä ohjelmilla voi tehdä muitakin operaatioita. Riittävän uudella Ghostscriptillä voi mm. muuntaa dokumentin PostScript-muodosta PDF-muotoon. Ja Ghostscriptillä voi esim. yhdistää kaksi PostScript-tiedostoa yhdeksi:
gs -dNOPAUSE -dBATCH -q -sDEVICE=pswrite -sOutputFile=tulos.ps eka.ps toka.ps

Lisätietoja

A First Guide to PostScript on hyvä johdatus Postscriptiin.

Internet PostScript Resources on suppeahko ja vanhahko (viimeisin päivitys elokuussa 1996) linkkikokoelma.

Postscriptiin liittyviä fakkeja (FAQ:ita) on pari, mutta ne ovat varsin vanhoja. Seuraavat ovat tiettävästi ajantasaisimmat:

Niitä ei siis ilmeisestikään ylläpidetä.

Jim Landin Internet Resources for PostScript & Ghostscript on hyvin kommentoitu linkkikokoelma.