Windows-näppäimistöasetteluja

Demo: Google-haku. :

Tällä sivulla on tietoja näppäimistöasetteluista (näppäimistö­ajureista), joita voi asentaa käyttöön Windows-koneissa tai ladata asennettaviksi. Näppäimistöasettelun etuna verrattuna muihin erikoismerkkien kirjoittamisen tapoihin on muun muassa ohjelmariippumattomuus. Esimerkiksi sähköpostiviestiin tai verkkosivun lomakkeeseen voi kirjoittaa venäjää, jos käytössä on venäläinen näppäimistöasettelu.

Windowsiin kuuluvia asetteluja

Windowsissa on suuri määrä eri kielillle tarkoitettuja näppäimistöasetteluja mutta ne ovat yleensä näkymättömissä. Esimerkiksi Suomessa myytävissä koneissa on yleensä käyttö­valmiina vain (vanha) suomalainen asettelu ja amerikkalainen eli ns. jenkkinäppis. Niistä jälkimmäisestä on lähes aina vain haittaa Suomessa, joten se kannattaa poistaa valikoimasta.

Muita asetteluja voidaan asentaa käyttöön. Tämä tarkoittaa vain niiden valitsemista käy­tet­tä­vis­sä olevien joukkoon. Alkuun pääsee napsauttamalla kuvaruudun alarivillä vasemmalla näkyvää kielitunnusta kuten FI hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla valikosta ”Asetukset”.

Asetteluja voi tutkia huomattavasti yksityiskohtaisemmin Microsoftin sivulla Windows Keyboard Layouts olevan palvelun avulla. Se nÀyttÀÀ valitun asettelun mukaisen nÀp­pÀi­mis­tön niin, ettÀ kun osoitin viedÀÀn nÀppÀimen pÀÀlle, tulee nÀkyviin nÀppÀimen tuottaman merkin nimi. Napsauttamalla kuvassa olevaa Shift- tai AltGr-nÀppÀintÀ saadaan nÀp­pÀi­mis­tö nÀkymÀÀn vastaavassa tilassa.

Muun muassa seuraavia asetteluja voidaan pitää Suomessa hyödyllisinä ainakin joissakin tilanteissa, käytettäessä tavallista suomalaista fyysistä näppäimistöä. Huomautus ”Erikseen opeteltava” tarkoittaa, että näppäinten merkitykset eivät vastaa suomalaisia näppäimiä millään järjes­tel­mäl­li­sel­lä tavalla.

Asettelu Käyttöalue Huomautuksia
ArabiaArabiaErikseen opeteltava
Englanti, amerikkalainen kansainvälinen Jotkin symbolitEsim. AltGr+C = ©
Hindi, devanagariUseat Intian kieletErikseen opeteltava
KreikkaNykykreikka Esim. A-tuottaa alfan α
NorjaNorja, tanskaÄ = Ê, Ö = Þ
VenäjäVenäjäErikseen opeteltava
VietnamVietnamVietnamin erikoistarkkeet

Windowsin kreikkalainen nÀppÀimistöasettelu soveltuu melko hyvin nykykreikan kirjoittamiseen suomalaisella nÀppÀimistöllÀ. Silloin esimerkiksi alfa (α) kirjoitetaan A-näppäimellä, beeta (β) B-näppäimellä jne. Muutamalle merkille ei ole ollut luonnollista paikkaa: ς ≘ W, θ ≘ U, η ≘ H, ξ ≘ J, χ ≘ X, ω ≘ V, painomerkki ≘ Ö (esim. ÖA tuottaa ά:n) ja treema ≘ Vaihto+Ö.

Windowsin venÀlÀinen nÀppÀimistöasettelu vastaa venÀlÀistÀ kirjoituskone­nÀppÀimistöÀ. TÀmÀn takia se soveltuu suomalaisella nÀppÀimistöllÀ kÀytettÀvÀksi lÀhinnÀ niille, jotka osaavat (tai opettelevat) sen kÀytön ”sokkona”. Muutoin on parempi kÀyttÀÀ jÀljempÀnÀ mainittavia ”foneettisia” asetteluja.

Kun Windowsin vietnamilaista nÀppÀimistöasettelua kÀytetÀÀn suomalaisella nÀp­pÀi­mis­töl­lÀ, niin 1 = ă, 2 = â, 3 = ê, 4 = ÃŽ, 0 = đ, Å = ư ja treemanÀppÀin (š) = ơ. Toonimerkki kirjoitetaan yhdistyvÀnÀ tarkkeena peruskirjaimen jÀlkeen: 8 = akuutti, 5 = gravis, 6 = koukku, 7 = tilde, 9 = alapiste. Esimerkiksi ệ kirjoitetaan siis nÀppÀilemÀllÀ 39.

Verkosta ladattavat asettelut

Verkosta ladattava asettelu on tyypillisesti ns. pakattu kansio eli zip-tiedosto, joka sisältää asennusohjelman .exe- tai .msi-tiedostona. Mukana saattaa olla myös ”lähdekoodi” eli .kbd-tiedosto, joka sisältää kuvauksen määrämuotoisena tekstitiedostona. Asennus käynnistyy napsauttamalla tällaisen tiedoston kuvaketta.

Yleiskäyttöisiä ja eri kielille tarkoitettuja

Matematiikka

Ohjelmointi

Fonetiikka

Keyman-nÀppÀimistöt

Keyman-sivusto tarjoaa laajan valikoiman nÀppÀimistö­asetteluja. Niiden toiminta on erilaista kuin tavallisten asettelujen: se vaatii, ettÀ koneeseen on asennettu Keyman Desktop -ohjelma ja ettÀ tÀmÀ ohjelma on toiminnassa.

KÀytÀnnössÀ riittÀÀ valita Keymanin valikoista sellainen asettelu, joka ensimmÀiseksi halu­taan kÀyttöön. TÀllöin voi valita vaihtoehdon, jossa aluksi ladataan ja asennetaan Keyman Desktop ja sitten kyseinen asettelu. TÀmÀn jÀlkeen voi ladata ja ottaa kÀyttöön muita asetteluja Keyman Desktopin sisÀllÀ.

Erityisen kiinnostava on muun muassa EuroLatin, joka tukee latinalaista merkistöÀ hyvin laajasti, osittain jopa laajemmin kuin suomalainen monikielinen asettelu.

NÀppÀimistöasettelun vaihto

Koneeseen asennetun nÀppÀimistöasettelun vaihtamisen toiseksi voi tehdÀ paitsi valikon kautta myös paljon sujuvammin nÀppÀinyhdistelmÀllÀ. Windowsin joidenkin versioiden perusasetusten mukaan Alt Shift vaihtaa asetuksen seuraavaksi. TÀstÀ on pelkkÀÀ haittaa (mm. ÀÀkköset lakkaavat toimimista), jos koneessa on vain suomalainen ja amerikkalainen asettelu, mikÀ on oletustilanne. Jos kuitenkin on asennettu muita asetteluja (ja ehkÀ poistettu amerikkalainen), tapa on melko kÀtevÀ, jos asetteluja on vÀhÀn.

NÀppÀimistöasettelun vaihtoa ohjaavien nÀppÀimistöyhdistelmien mÀÀrittely on erilaista Windowsin eri versioissa ja melko hankala löytÀÀ. LisÀksi mÀÀrittely saattavat nollautua Windowsin pÀivitysten yhteydessÀ. Siksi kannattaa kirjoittaa itselleen muistiin tiedostoon sopivat asetukset, jotta ne voi tarvittaessa tehdÀ nopeasti uudestaan.

Windows 10:ssÀ menettely on seuraava: Ohjauspaneelin kohdasta ”Aika-, kieli- ja alue­asetuk­set” valitaan Kieli-kohdan alta ”Vaihda syöttötapoja”, sitten vasemmalta ”LisÀasetukset”. Avautuvassa ikkunassa poistetaan (otisko ”Vaihdetaan kirjoitustapa” alla) valinta kohdasta ”Anna mÀÀrittÀÀ kullekin sovellusikkunalle eri kirjoitustapa” (muutoin asetukset hÀviÀvÀt aina, kun kone kÀynnistetÀÀn uudestaan!) ja napsautetaan linkkiÀ ”Vaihda kielipalkin pikanÀppÀimet”. Jatko onkin sitten helpompaa. YleensÀ kannattaa ottaa kÀyttöön yhdistelmiÀ Ctrl 0, Ctrl 1 jne. numerojÀrjestyksessÀ.

Lisätietoja

OSK-ohjelmalla (On-Screen Keyboard) saa kuvaruudulle näkyviin näppäimistöasettelun. Tämä ohjelma käynnistetään valitsemalla Käynnistä-valikon kautta Suorita-ohjelma, jolle annetaan komento osk.

Näppäimistöasetteluja voi muokata ja luoda helposti maksuttomalla MSKLC-ohjelmalla (Microsoft Keyboard Layout Creator). Asetteluja voi tehdÀ joko tÀysin tyhjÀstÀ aloittaen tai kÀyttÀen jotain valmista pohjana. Muutos voi olla vaikkapa vain yhden kÀyttÀjÀlle tÀrkeÀn merkin lisÀÀminen hÀnelle sopivaan paikkaan sellaisen merkin tilalle, jota hÀn ei tarvitse. Asettelujen tekeminen ei ole vaikeaa mutta vaatii oman opettelunsa englanninkielisten ohjeiden avulla.