Jambalaya suomalaiseen makuun à la Yucca

Tämä on miedohko, suomalaiseen makuun sopiva muunnelma jambalayasta.
Tässä se valmistetaan kahdessa eri astiassa siten, että ruuan
perusosa on lastenkin mieleen ja toinen osa sisältää voimakkaammasta
mausta pitäville lisän, joka voidaan yhdistää perusosaan lautasella.


Ainekset (määrät neljään annokseen)
- 2 dl pitkäjyväistä riisiä (risottoriisiä)
- 2 sipulia
- 2 vihreää paprikaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 300 g palvikinkkua (palana)
- 100 g meetvurstia (palana)
- 100 g grillattua broileria luuttomana
- 200 g kuorittuja katkaravunpyrstöjä
- 2 tl basilikaa
- 1 tl timjamia
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 rkl ruokaöljyä (esim. rypsiöljyä)
- 1 rkl oliiviöljyä
- 4 dl vettä.

Astiat:
- iso paistinpannu, miel. korkealaitainen ja kannellinen
- keskikokoinen paistinpannu.

Perusosa ja lisäosa valmistetaan rinnakkain, joten parhaiten
homma sujuu kahdelta kokilta tai siten, että kaikki ainekset
on ensin silputtu valmiiksi.

Perusosan valmistus
- kuumenna ruokaöljy isossa paistinpannussa
- lisää riisi ja anna olla liedellä pari minuuttia hiukan
  sekoitellen
- lisää kasvisliemikuutio ja vesi, ja sekoita niin, että
  kuutio liukenee veteen
- kun vesi alkaa kiehua, merkitse aika talteen (tai säädä
  kello hälyyttämään 20 min:n kuluttua)
- lisää ohuehkoina suikaleina palvikinkku, meetvursti ja broileri
- peitä kannella, jos mahdollista
- kun vesi on pääosin imeytynyt riisiin, sekoita ainekset keskenään
- sekoittele silloin tällöin, ja jos tuntuu kuivalta, lisää hiukan vettä
- kun 20 min on kulunut siitä, kun vesi alkoi kiehua, lisää
  katkaravunpyrstöt, sekoita ja anna vielä hautua muutama minuutti.

Lisäosan valmistus
- kuumenna oliiviöljy keskikokoisessa paistinpannussa
- poista paprikoista siemenet ja pane paprikat ohuehkoina suikaleina
  pannulle
- kuori sipulit ja lisää ne ohuehkoina suikaleina tai silppuna
- kuori valkosipulit ja lisää ne puristettuina tai hyvin hienona silppuna
- sekoittele
- muutaman minuutin kuluttua alenna lämpö haudutusteholle
- kun perusosa alkaa olla valmis, lisää basilika ja timjami ja sekoita.

Tarjoilu
- pöytämausteeksi tarjolle ainakin suola, basilika ja timjami, ja
  kapriksennuppuja jos on
- juomaksi kuiva aromikas valkoviini tai vesi.