News-palvelut (Gnus)

News (Usenet News, "nyyssit") on keskusteluryhmien kokoelma. Ryhmä voi olla paikallinen, kansallinen tai kansainvälinen. Lähes täysin anarkkinen järjestelmä, jossa roskaa reilusti yli 80 % (mutta alle 100 %).

Newsien helmet: FAQ = (Answers to) Frequently Asked Questions, postataan yleensä kerran kuukaudessa, arkistoituina luettavissa WWW:llä.

Opas Tietoliikenteen käyttö TKK:ssa sisältää runsaasti yleistietoa newseistä, mm. news-etiketin (netiketin).

Monia lukuohjelmia, mm. rn, nn. Käytämme Gnusia, joka toimii Emacs-editorin sisällä. Käynnistys: ensin emacs ja sitten sen sisällä
ESC 1 ESC X gnus
ja sitten valitaan NNTP server:

otax
paikalliset newsit, jossa on TKK:hon enemmän tai vähemmän liittyviä ryhmiä
nntp
"isot newsit", jossa kansallisia (Suomen ja muiden maiden) ja kansainvälisiä ryhmiä hyvin paljon (tuhansia)
ja painetaan returnia. Kurssilla käytetään paikallisia newsejä (otax), sillä "isojen newsien" (nntp) lukemisen aloittaminen kestää varsin kauan.

Aluksi avautuu uutisryhmätaso. Siinä voi liikkua nuolinäppäimillä (tai control-V:llä ruudullinen eteenpäin, ESC V:llä ruudullinen taaksepäin).

Uutisryhmä valitaan välilyöntinäppäimellä, jolloin avautuu kaksi ikkunaa: lista artikkelien otsikoista ja ensimmäinen artikkeli. Järjestelmällinen lukeminen: välilyönnillä.

Takaisin uutisryhmätasolle pääsee q:lla. Sieltä pääsee pois myös q:lla.

Emacsista pois pääsee näin: control-X control-C

Muutamia hyödyllisiä (?) ryhmiä: tkk.tekola.tiedottaa, tkk.tekola, tkk.mikroluokat, tkk.palvelut.kirjasto, tkk.palvelut.www

Artikkelin lähetys (kokeiluun suositellaan ryhmää otax.test): käsky a, vastaillaan kysymyksiin, kirjoitetaan artikkeli, lähetetään näin: control-C control-C Käsky g (johtuu sanasta get (new articles)) uutisryhmätasolla aiheuttaa sen, että Gnus hakee kaikki uudet artikkelit, jotka ovat tulleet Gnusin käynnistämisen (tai edellisen g-käskyn) jälkeen. Tällainen toiminto on tarpeen, jos artikkelin lähetettyäsi haluat tarkistaa, että se on todella mennyt ryhmään. (Joskus siihen saattaa kulua useita minuutteja, ehkä kauemminkin.)

Lähetetyn (oman) artikkelin poisto: mennään lukemaan kyseinen artikkeli ja annetaan käsky C (johtuu sanasta cancel).