Datatekniikka ja viestintä - Ohjelmistot ja dataformaatit:

ImageMagick-ohjelman pikaohje, erityisesti asennus Windowsiin

ImageMagick on grafiikkatiedostojen muokkaamiseen kuten muodon muuttamiseen sopiva ohjelma, joka on monipuolinen, hyvin dokumentoitu, saatavissa tavallisimpiin käyttöympäristöihin (Windows, Unix, Linux, Mac ym.) ja vapaasti jaettavissa. Kuulostaako liian hyvältä? No, törmäsin pieniin asennusongelmiin Windowsissa, ja sen takia kirjoitin tämän pikaohjeen muiden avuksi. Ongelmat ovat ihan ratkaistavissa.

ImageMagickin saa osoitteen http://www.imagemagick.org/ kautta. Kyseisessä osoitteessa on myös ohjelman yksityiskohtainen ja tyylikäs dokumentaatio, jonka toisaalta saa myös itselleen jakelupaketissa. Kaikkein yksinkertaisimmillaan käyttö sujuu seuraavaan tapaan (komentoriviltä):

convert bmp:koe.bmp gif:koe.gif

Tässä koe.bmp on bitmap-muotoinen tiedosto (jollaisia esim. Windowsin Paint-ohjelmalla voi tuottaa), joka halutaan muuntaa olennaisesti vähemmän tilaa vievään GIF-muotoon, nimelle koe.gif.

ImageMagick on oikeastaan ohjelmisto, joka koostuu useista samaan kokonaisuuteen kuuluvista ohjelmista kuten convert, mogrify ym. Huomaa, että koe.bmp jää olemaan, joten se pitää sitten tarvittaessa erikseen hävittää, kun on varmistettu, että tulos on halutunlainen. Huomaa myös, että "etuliitteillä" bmp:, gif: yms. kerrotaan ImageMagickille tiedostojen muodot; niillä ei ole mitään tekemistä levyasemien tunnusten tms. kanssa.

ImageMagickin Windows-versio (WinNT, Win95, Win98) on zipattuna pakettina, joka sisältää valmiit binaarit, mm. osoitteessa
ftp://ftp.nluug.nl/pub/ImageMagick/binaries/ImageMagick-win2k.zip
Sen voi siten hakea joko Web-selaimella tai FTP-ohjelmalla. Kokoa on yli 3 megatavua, joten "imurointi" modemin kautta voi kestää kymmenisen minuuttia tai kauemminkin. Jos yllä mainittu osoite ei toimi, kokeile sivulla http://www.imagemagick.org/www/archives.html mainittuja vaihtoehtoja.

Zipatun paketin purkamiseen tarvitset sopivan ohjelman, esim. WinZip tai WiZ.

ImageMagick-paketin mukana tulevat lyhyehköt asennusohjeet (paketin mukana tuleva QuickStart.txt). Asennus Windowsiin sujuu vaihe vaiheelta näin:

  1. Perusta C-levylle hakemisto (kansio) ImageMagick. (Näin siis yksinkertaisuuden vuoksi tässä ohjeessa. Käytännössä kannattaa yleensä luoda hakemisto muualle kuin suoraan C:n päätasolle, esim. Ohjelmat-hakemiston alihakemistoksi.)
  2. Hae em. zipattu paketti Web-selaimella tai FTP-ohjelmalla niin, että tallennat sen kyseiseen hakemistoon.
  3. Pura paketti WinZipillä tai vastaavalla ohjelmalla (kyseiseen hakemistoon).
  4. Käynnistä komentotulkki ("DOS-tila", Command Prompt).
  5. Lisää polkuun (path) hakemisto C:\ImageMagick komennolla
    set path=c:\ImageMagick;%path%
    ja lisää tällainen rivi myös C:\autoexec.bat-tiedostoon (jotta vastaisuudessa komentoa ei tarvitsisi antaa aina uudestaan).
  6. Anna komento
    identify -verbose logo:
  7. Nyt vain kokeilemaan, vaikkapa menemällä C:\ImageMagick-hakemiston Images-alihakemistoon ja kokeilemalla siellä olevia testikuvia, esim.
    cd Images
    convert screen.jpg win:

    jolloin testikuvan pitäisi ilmestyä ruudulle.
  8. Sitten vain lukemaan ohjeita ja kokeilemaan.

ImageMagickin dokumentaatio sisältää HTML-muodossa olevia ohjeita, joita voi katsella Web-selaimella (myös ilman Internet-yhteyttä, kunhan katselet ohjelman mukana tulevia dokumenttitiedostoja). Siitä on myös PDF-muodossa oleva monisatasivuinen käsikirja, jonka katselemiseen siis tarvitaan esim. Acrobat Reader -ohjelma.

Jos osaat tai aiot opetella Perliä, huomaa, että CPANissa on PerlMagick-moduli. Sen avulla on helpompi kirjoittaa Perl-ohjelmia, jotka esim. käsittelevät joukon kuvatiedostoja ImageMacickillä.